در گرمای گرم تابستان، هیچچیز بهتر از یک دسر خوشمزه، تازه و خنک نیست. وقتی در تابستان به دسرهای کشورهای مختلف فکر میکنیم، ابتدا بستنی به ذهنمان خطور میکند. بله، بستنی محبوبترین دسر تازه و تابستانی است. همانطور که همه میدانیم بستنیها طعمهای مختلفی دارند که یکی از آنها بستنی وانیلی است. وانیل موجود در این بستنی طعم و عطر بینظیری به آن میدهد. افرادی که علاقه زیادی به آشپزی و شیرینی دارند میتوانند با کمی حوصله این بستنی و انواع طعمهای دیگر را درست کنند و از فصل تابستان تا پاییز و زمستان از خوردن آن لذت ببرند. در این مبحث روشهای مختلف طرز تهیه بستنی خانگی بهصورت مرحلهبهمرحله آموزشدادهشده است. دسرها و تنقلات خوشمزهای که اکنون میتوانند سرگرمی سرگرمکنندهای برای شما و فرزندانتان باشند.
تاریخچه بستنی در ایران
در امپراتوری ایران، آب انگور را در ظرفی روی مقداری برف میریختند و بهعنوان دسر مخصوصاً زمانی که هوا گرم بود استفاده میکردند. برف از زیرزمینهای سردی به نام یخچالها یا از برف باقیمانده در کوههای اطراف پایتخت تابستانی، هگمتانه، برداشت میشده است. تاریخچه تولید بستنی در ایران به حدود ۶۰ سال پیش میرسد، اما تنها در دهه ۳۰ و ۴۰ بود که بستنیفروشیها نام و نام رسمی پیدا کردند. در سالهای اولیه تولید بستنی، شکر، ثعلب و شیر را در استوانههای فلزی که در بشکههای چوبی قرار میدادند میریختند و روی استوانههای فلزی را بانمک و یخ میپوشاندند. دما به دلیل وجود برف و نمک باعث میشد به حدود ۲۰ درجه سانتیگراد زیر صفر برسد. سپس یخ اطراف استوانه فلزی را نیز با یک پارو جدا میکردند که این کار باعث میشد تمام محتویات استوانه سفت شود. در این روش ساخت بستنی حدود هشت ساعت طول میکشید و حدود ۲۰ کیلوگرم بستنی تولید میشد.
بستنی خانگی بدون ثعلب
ثعلب به عنوان تثبیت کننده و بافت دهنده در تهیه بستنی استفاده می شود. “طرز تهیه بستنی خانگی بدون ثعلب” بسیار آسان است، فقط بدانید که می تواند زمان بر باشد زیرا از بستنی ساز و ثعلب استفاده نمی کنید. مواد لازم برای طرز تهیه بستنی بدون ثعلب وانیلی به شرح زیر است.
- شیر 1 لیوان
- زرده تخم مرغ 5 عدد
- شکر 3/4 لیوان
- خامه 400 میلی لیتر
- لوبیای وانیل 1 عدد
- وانیل مایع 1 قاشق چایخوری
- نمک 1 پنس
طرز تهیه بستنی خانگی وانیلی
برای تهیه بستنی بدون ثعلب ابتدا باید دانه وانیل یا وانیل تازه را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید. سپس یک چاقو بردارید و دور وانیل بچرخید تا تمامدانهها از پوسته خارج شوند. شیر و شکر و نمک را در کاسهای فلزی یا استیل بریزید و مخلوط کنید و روی حرارت بگذارید تا ذوب شود. وقتی مایع به جوش آمد از روی حرارت بردارید. دانههای وانیل را داخل شیر بریزید. در قابلمه را گذاشته و اجازه دهید به مدت یک ساعت عطر وانیل خارج شود.
بعد از یک ساعت دوباره ظرف شیر را روی حرارت بگذارید. یککاسه بزرگ بردارید و آن را با یخ پر کنید. یککاسه کوچکتر بردارید و خامه را داخل آن بریزید و روی یخها بگذارید. خامه را با همزن دستی بزنید تا یکدست شود. زرده تخممرغ را با همزن بزنید. سپس کمی از شیر داغ داخل زرده بریزید و همزمان با همزن هم بزنید تا زرده نپزد سپس زرده را به بقیه شیر اضافه کنید. تابه را روی حرارت ملایم قرار میدهیم و مرتب با قاشق مخلوط را هم میزنیم تا زردهها نپزند. وقتی به غلظت مناسب رسید، آن را از روی حرارت بردارید و با استفاده از الک مخلوط را داخل خامه بریزید تا مخلوط خنک شود.
اسانس وانیل را به مخلوط مایع اضافه کنید. مخلوط مایع آماده شده را در ظرف فلزی بریزید و به مدت ۱۲ ساعت در یخچال بگذارید. در این مرحله حدود ۸ بار به فواصل ۲۰ دقیقه ظرف را از فریزر خارج کرده و هم بزنید و دوباره در فریزر قرار دهید تا قابلانعطاف باشد، دفعه آخری که بستنی را از فریزر خارج کردیم و مخلوط کردید آن را در قالب سیلیکونی بستنی بریزید. میتوانید روی این کرم وانیلی ساده کارامل بریزید و نوشجان کنید.
طرز تهیه بستنی شکلاتی اسکوپی
- شکلات تلخ ۹۰ درصد نصف پیمانه
- شیر عسلی نصف پیمانه
- خامه شیرین شده قنادی ۱ پیمانه
- پودر کاکائو ۱ قاشق غذا خوری
- چیپس شکلاتی یا شکلات خرد شده (دلخواه) ۲ قاشق غذا خوری
برای تهیه بستنی شکلاتی به شکلات شمشی تخته ای تلخ نیاز داریم بهتر است این شکلات را با شکلاتهای دیگر جایگزین نکنید؛ زیرا طعم بستنی بسیار شیرین است استفاده از شکلات تلخ شیرینی بستنی را متعادل میکند و بستنی طعم تلخ نمیدهد.شکلات تلخ را بااحتیاط بردارید و در ظرفی بریزید و روی غیرمستقیم بخار آب قرار دهید و مدام هم بزنید تا آب شود به این روش آبشدن شکلات را روش بن ماری میگویند.
ظرف حاوی شکلات را نباید با در حال جوش تماس داشته باشد و فقط بخار باعث آبشدن شکلات شود، پس از آبشدن کامل شکلات آن را از روی حرارت بردارید و شیر عسل را اضافه کنید و خوب با قاشق یا با دست مخلوط کنید. سپس پودر کاکائو الک شده را اضافه کرده و مخلوط کنید تا کاملاً یکدست شود. خامه شیرین شده قنادی از فریزر خارج کنید تا کمی آب شود. سپس خیلی سریع همزن را بزنید تا کاملاً فرم بگیرد و رد تیغههای مخلوطکن روی خامه بماند (بهتر است ظرفی که خامه در آن فرم داده شده و تیغههای همزن را نیم ساعت قبل در یخچال بگذارید تا وقتی شروع به کارکرد ظرف و پرههای همزن سرد باشند.)
سپس مخلوط شکلات و شیر عسلی را به خامه اضافه کنید و با قاشق یا لیسک هم بزنید تا یکدست شود. در این مرحله در صورت تمایل میتوانید چیپس شکلاتی یا شکلات خرد شده را به مواد اضافه و مخلوط کنید، بستنی را داخل کاسه بریزید و با لیسک تمام آن را صاف کنید. روی ظرف را محکم ببندید و اجازه دهید یک شب داخل فریزر بماند. سپس از فریزر خارج کرده و با ابزار بستنی و شیرینی مدل اسکوپ از بستنی برداشته و در ظرف سرو قرار دهید و با شکلات رنده شده یا سس شکلات یا سس تزئینی کیک و بستنی با طعم کارامل تزئین کنید.
سخن پایانی
تصور تابستان بدون بستنی سخت است. بسیاری از ما تابستان های کودکی خود را با هوس بستنی سپری کردیم. در کل شاید الان هم همینطور باشه! آیا تابستان بدون بستنی مخصوصا بستنی سنتی ایرانی می گذرد؟ بستنی سنتی همیشه برای ایرانیان جایگاه ویژه ای داشته است. شاید کمتر از 10 درصد ایرانی ها طرز تهیه بستنی سنتی را بلد باشند. به همین دلیل است در این مقاله طرز تهیه بستنی خانگی را با شما به اشتراک گذاشتیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.لازم به ذکر است که می توانید از آخرین اخبار جدید ترین محصولات قنادی در اینستاگرام بهگز مطلع شوید.