آشنایی با پیمانه های اندازگیری
یکی از مهمترین عوامل موفقیت در شیرینی پزی، اندازه گیری دقیق و صحیح آن است. آماده کردن و اندازه گیری مواد اولیه که اولین قدم در تهیه دستورهاست، باید در کمال دقت و وسواس انجام شود، چرا که حتی ذرهای کم و یا زیاد شدن مواد، تناسب دستور را بهم میریزد و نتیجه دلخواه حاصل نخواهد شد. ابزار متنوعی برای اندازه گیری مواد موجود است که به “پیمانه های اندازه گیری ” معروف هستند. در این بخش شما را با انواع پیمانه ها و طریقه اندازه گیری مواد غذایی آشنا خواهیم نمود.با فروشگاه اینترنتی بهگز تا انتهای این مقاله همراه باشید.
مشاهده محصولات انواع کاتر مهر و پیمانه شیرینی
چرا پیمانه های اندازگیری؟
شاید اولین سوالی که در رابطه با پیمانه ها مطرح شود، این باشد که با وجود ابزارهای دقیقتر مانند ترازوی آشپزخانه، چرا هنوز پیمانهها پرطرفدارترین ابزار اندازه گیری هستند؟ برای پاسخ به این سوال باید به چند نکته توجه نمود:
- در زمانهای قدیم ترازوی آشپزخونه کالای لوکس و گرانی محسوب میشد و در دسترس نبود، به همین خاطر در طی سالیانِ سال تمامی دستورهای خانگی بر اساس پیمانهها نوشته و ساخته شدهاند.
- پیمانههای اندازه گیری نسبت به ترازوی آشپزخانه ارزانترن، کم وزن و قابل حمل هستند.
- پیمانه ها حجم ثابتی دارد و در دستورهای بین المللی آشپزی از پیمانه برای اندازه گیری یاد می کنند. در مواد خشک مثل آرد و شکر، به دلیل روند متفاوت تصفیه و غنی سازی در کشورهای مختلف، استفاده از حجم، به جای وزن توصیه می شود .
- اگر به شیرینی پزی علاقهمند هستید، حتما هر دو وسیله رایج اندازه گیری (هم پیمانه های اندازه گیری و هم ترازو) رو در منزل داشته باشید و حتما و حتما بر اساس دستور عمل کنید، یعنی برای دستورهایی که در اون مواد اولیه بر اساس حجم نوشته شده از پیمانه ها و اگر بر اساس گرم نوشته شده از ترازو استفاده کنید.
بیشتربدانید : کاترهای برش شیرینی پزی چیست؟
انواع پیمانه های اندازه گیری قنادی
همانطور که گفتیم پیمانه ها حجم ثابتی دارند و موادِ اولیه را بر اساس حجم اندازه گیری میکنند. شما عزیزان از فروشگاه لوازم قنادی بهگز می توانید انواع پیمانه از جمله پیمانه اندازه گیری مدل ویلتون و قاشق های اندازه گیری را تهیه کنید. جنس پیمانههای اندازه گیری موجود متفاوت است و میتواند استیل، پلاستیکی و چینی باشد. سِت پیمانه های اندازهگیری استانداردِ کلاسیک چهارتایی شامل پیمانه های یک 1، یک دوم 1/2، یک سوم 1/3 و یک چهارم 1/4 و سِتهای کاملتر نیز وجود دارند که پیمانه های “یک هشتم” و “دو سوم ” را نشان می دهند . اگر در دستور مواد اولیه مقادیر “سه چهارم پیمانه”، “سه هشتم پیمانه”…. وجود داشت شما میتوانید پیمانه یک چهارم را سه بار یا پیمانه یک هشتم را سه بار استفاده کنید.
تبدیل گرم به پیمانه های اندازگیری
- 1 پیمانه آرد = 125 گرم
- 1 پیمانه ذرت = 125 گرم
- 1 پیمانه شکر = 200 گرم
- 1 پیمانه پودر کاکائو = 105 گرم
- 1 پیمانه پودر قند = 120 گرم
- 1 پیمانه کشمش = 150 گرم
- 1 پیمانه کره = 230 گرم
- 1 پیمانه ماست = 238 گرم
- 1 پیمانه شیر = 245 گرم
- 1 پیمانه روغن = 224 گرم
- 1 پیمانه فندوق، بادام،پسته = 100 گرم
هر پیمانه معادل چند قاشق اندازه گیری است؟
قاشقهای مخصوص هم مانند پیمانهها، در دو نوع پلاستیکی و فلزی موجود هستند که برای اندازه گیری حجم مواد بکار میروند. معمولا پیمانه و قاشقها همراه هم هستند. تعدادی از مواد اولیه مثل نمک، بکینگ پودر، وانیل و …. همیشه در مقیاس کم استفاده میشن و پیمانههای اندازه گیری برای این مواد، بزرگ و غیر قابل استفاده هستند. برای این دسته از مواد از قاشق اندازه گیری استفاده میشوند.نکته بسیار مهم این است که حجم قاشق های اندازه گیری با قاشقهایی که در منزل دارید و با آنها غذا میل میکنید فرق دارد و بزرگتر هستند، پس نمیتوانید از آنها استفاده کنید و باید این قاشقها را از لوازم قنادی ها تهیه نمایید.جنس قاشق های اندازه گیریِ موجود در بازار، استیل یا پلاستیک است و سِت های چهار تایی تا شش تایی دارند. در سِت چهار تایی:
- اولین و بزرگ ترین قاشق “یک قاشق غذاخوری”
- دومین قاشق “یک دوم قاشق غذاخوری”
- سومین قاشق “یک قاشق چایخوری”
- چهارمین قاشق “یک دوم قاشق چایخوری” نام دارد.
در ست شش تایی علاوه بر موارد گفته شده، قاشق پنجمی با حجم “یک چهارم قاشق چایخوری” و قاشق ششمی با حجم “یک هشتم قاشق چایخوری” هم موجود است. بروی قاشقهای غذاخوری واژه Tablespoon یا بصورت مخفف (tbs یا tbsp) و روی قاشقهای چایخوری واژه teaspoon یا به صورت مخفف (tsp) حک شده است.
نکته : در قاشقهای اندازه گیری، قاشق سه چهارم یا سه هشتم … وجود ندارد و زمانی در مواد لازم دستوری “سه چهارم قاشق چایخوری” نوشته می شود، به این منظور میباشد که سه بار قاشق یک چهارم چایخوری را استفاده کنید.
تبدیل گرم به قاشقهای اندازه گیری
- 1 ق غذا خوری شکر = 12 گرم
- 1 ق غذا خوری = 10 گرم
- 1 ق غذا خوری نشاسته ذرت = 7 گرم
- 1 ق غذا خوری روغن = 20 گرم
- 1 ق غذا خوری آرد = 20 گرم
- 1 ق غذا خوری ماست = 25 گرم
- 1 ق غذا خوری پودر کاکائو = 10 گرم
- 1 ق غذا خوری عسل = 30 گرم
- 1 ق غذا خوری خامه = 30 گرم
- 1 ق غذا خوری خمیر مایع= 10 گرم
- 1 ق غذا خوری کره = 20 گرم
انواع پیمانه های اندازه گیری آشپزی
اندازه گیری مواد اولیه آشپزی بسته به نوع ماده اولیه متفاوت است. به عنوان مثال اندازه گیری حبوبات با اندازه گیری مایعات متفاوت است. البته انواع پیمانه های اندازه گیری بسته به دستوری که بر اساس آن آشپزی می کنید نیز متفاوت است (در برخی از دستورها مقیاس وزن، گرم است و در برخی دیگر پیمانه). اما به طور کلی انواع پیمانه های آشپزی مواد اولیه را بر اساس حجم اندازه گیری می کنند. انواع پیمانه های اندازه گیری شامل انواع قاشق های اندازه گیری و انواع پیمانه در سایزهای بزرگتر هستند. پارچ های مدرج نیز مقیاسی برای اندازه گیری مایعات بوده که این پیمانه ها را تکمیل می کنند.
جمع بندی
یکی از مهمترین رازهای خوشمزه بودن غذاها استفاده از مقادیر مناسب و درست مواد تشکیل دهنده آنها میباشد. پیمانه های آشپزی و انواع قاشق های اندازه گیری از دیرباز تا به کنون جهت اندازه گیری دقیق مقدار مناسبی از مواد غذایی مورد استفاده قرار میگیرند.اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که هیچگونه پیمانه و قاشق اندازه گیری در اختیار ندارید، لازم به شما بگویم که اصلاً نگران نباشید. چرا که شما میتوانید با معادل سازی لیوان و قاشقهای غذاخوری به جای پیمانه های استاندارد و اندازه گیری مواد مورد نظر به وسیله ترازو های خانگی، به آسانی دقت خود را در پیروی از دستورات آشپزی بالا ببرید.